Yeni Doğan Bebeklerin İlk Muayenesi

Yeni doğan bebeklerde ilk muayenesi ne zaman yapılır? Sorusunun cevabı bebekler doğduktan birkaç dakika sonra doğumhaneye gelen çocuk doktoru onu muayene etmektedir. Bebeğin ilk muayenesini yapar ve raporunu hazırlamaktadır.

İlk muayeden sonra kontrol takviminde ilk 15 gün önemlidir. Bu dönemde bebeklerde sarılık riski yüksek olduğu için doktorlar bebekleri sık, sık muayenede ederler.

Yeni Doğan Bebekler İlk Yapılan Tetkikler

Yeni doğan bebeklerde ilk muayenesi ne zaman yapılır? Sorusunun cevabı bellidir. Bu muayede birçok tetkikler yapılmaktadır. Doğumdan sonraki ilk 3 ay boyunca kalça, göz, işitme gibi farklı başlıklarda muayeneler yapılmaktadır.

Bu sırada bebeğin iyi beslenip beslenmediğine, doğru bir şekilde kilo alıp almadığına, görme ve duyma gelişiminin nasıl olduğu üzerine doğumdan sonra kontrol muayenesi yapılmaktadır. Bu tetkikler önemlidir. Mutlaka dikkatle uyulması gerekir. Bu süreçte muayeneler asla atlanmamalıdır.

Yeni Doğan Bebeklerde İlk Kalp Muayenesi

Yeni doğan bebeklerde ilk muayenesi ne zaman yapılır? Kalp muayenesi nasıl yapılır? Gibi sorular annelerin düşüncesinde geçmektedir. Bebek doğduktan sonra doktor bir steteskop ile kalp üfürüğünün olup olmadığına kontrol etmektedir.

Bu üfürük çocukların birçoğunda gözükmektedir ve zararlı değildir. Tedavisi de mevcuttur. Eğer kalp muayenesinde olağandışı bir şey gözüktüğünde diğer tetkikleri de yapılmaktadır. Kalp muayenesi normal seyreden bebekler sağlıklı olarak adlandırılır ve muayenesi son bulur.

Yeni Doğan Bebeklerde İlk İşitme Muayenesi

Yeni doğan bebeklerde nerdeyse ilk yapılan muayene ve en önemli muayenedir. İlk bir hafta içinde mutlaka yapılmalıdır ve geciktirilmemelidir.

Genellikle doğumdan hemen sonrasında yapılır. Bebeklerin sese tepki verip vermediği anlaşılması için basit testler bulunmaktadır. Bu testin bir kaçı evde de yapılabilir.

Bebeğin kafasının arkasında el çırpıp tepki verip vermediğini kontrol etmek mümkündür. Yine sık, sık anneler bebeklerine işitme testi yapmalıdır.

Eğer tepki vermiyorsa hemen bir doktora başvurulmalıdır. Yeni doğan bebeklerde ilk muayenesi ne zaman yapılır? Göz muayenesi ne zaman yapılır? Sorusunun cevabıdır.

Yeni Doğan Bebeklerde İlk Omurga ve Genital Bölge Muayenesi

Yeni doğan bebeklerde ilk muayenesi ne zaman yapılır? Genital bölge muayenesi var mıdır? Soruları annelerin merak ettiği sorulardır. Yeni doğan bebek doğumhanede genital testi yapılmaktadır.

Erkek bebekler de penisin açıklığına ve iki testisin doğru yerinde olduğu kontrol edilir. Kız bebeklerde ise vajinal bölgenin gelişimi kontrol edilir. Doğumhanede genital testi yapıldıktan sonra akciğer ve ilk omurga muayenesi de yapılmaktadır. Omurgaları sağlam mı yerinde mi bu kontrol yapılmaktadır.

Yeni Doğan Bebeklerde İlk Kalça Muayenesi

Yeni doğan bebekler doğumhane de ilk kalça kontrolü yapılmaktadır. Bebeklerin bacaklarında ve kalçalarında anormal bir durum olup olmadığını tespit etmek için hafifçe oynatılır. Anormal durum derken bebeğin doğuştan kalça çıkıklığı olup olmadığına ve gelişimsel kalça displazisi olup olmadığını gösterir.

Eğer anormal bir durum olursa hemen detaylı tanı konulması için ultrasona gönderilir. Kalça muayenesini anneler bebeklerine sık, sık yapmalıdır. İlk muayene de bir şey olmayabilir.

Fakat daha sonra oluşabilir bu yüzden sürekli bebeklere kalça testi yapılmalıdır. Yeni doğan bebeklerde ilk muayenesi ne zaman yapılır? Kalça testi neden önemlidir? Soruları bu dönemde en önemli sorular arasındadır.

Yeni Doğan Bebeklerde İlk Görme Muayenesi

Yeni doğan bebeklerde görme muayenesi en geç testler arasındadır. Bebekler ilk doğduklarında görmedikleri için bu muayene 6 ay içinde yapılmaktadır. Görme muayenesine dikkat edilmelidir. Görme testi evde yapılmadığı için anneler ve babalar mutlaka sık, sık göz muayenesine götürmelidir. Görme sorunu büyük sorunlar arasındadır.

Tam olarak görmeye başlayana kadar 2 ayda 1 doktor kontrolüne gidilmelidir. Bebeklerde görme sorunu hissedildiği zaman hemen doktoruna götürülmelidir. Görme testi nasıl yapılır? Yeni doğan bebeklerde ilk muayenesi ne zaman yapılır? Soruları annelerin sık, sık sorduğu sorulardır.

Yeni Doğan Bebekler Ne Sıklıkla Muayene Edilmelidir?

Yeni doğan bebekler doğumhanede kontrollere başlanmaktadır. Birçok muayene yapılmaktadır. Altı ay boyunca daha sık muayeneye götürülmelidir. Çünkü 6 ay içerisinde sık olmasının sebebi bebeklerde oluşabilecek her türlü sorunu erken öğrene bilinmesi için gereklidir.6 aydan önce bebeklerde bir sorun olduğu anlaşılamayabilir.

6 aydan sonra bebekler tepki vermeye başladığı için bir sorun olduğunda anlaşılır. 6 aydan sonra ise yine 2 yaşına kadar aralıklı olarak bebekler götürülmelidir. Gelişimlerine baktırılmalıdır. Yeni doğan bebeklerde ilk muayenesi ne zaman yapılır? Ve ne sıklıkla yapılır? Bu soruların cevabı öğrenilmiştir.

Yeni Doğan Bebeklerde Neden Muayene Önemlidir?

Yeni doğan bebeklerde ilk muayenesi ne zaman yapılır? Sorusunun cevabı verilmiştir. Peki, neden önemli bu muayeneler diyenler bulunmaktadır.

Yeni doğan bebeklerde muayenenin önemi şöyledir:

  • Yeni doğan bebeklerde bir sorun olduğu zaman ilk aylarda bu sadece test yapılarak anlaşılır.
  • Bebekler ilk doğduğunda sağlıklı olup olmadığına bakılır.
  • Bebeklerde bir sorun olduğu zaman erken tedavi için önemlidir.
  • Bebeklerin gelişimlerine bakılır.
  • Bebeklerin boyu ve kilosu yaşına göre uygun mu diye bakılır.
  • Oluşabilecek her hangi bir hastalıkların önüne geçilebilmesi için yapılır.
  • Bebekler İlk doğduğunda bir sorun olduğunu anlatamazlar bu sadece yapılan muayeneler sırasında anlaşılır.
  • İleriki zamanlarda nasıl yol çizilmesi gerektiğini ebeveynler öğrenir.
Editör: Muhabir Ağrı