Prof. Dr. Sözbilir, bir konferans için geldiği Edirne'de, AA muhabirine, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunun altını çizdi.

Erzincan'da 1939 yılında yaşanan depremin ardından ülke genelinde hareketli bir deprem aktivitesi gözlemlenmeye başlandığını belirten Sözbilir, bu depremlerde binlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin, birkaç fayın birleşerek aynı anda kırıldığı ender depremlerden olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin farklı yerlerinde depremlerin yaşanmaya devam edeceğini vurgulayan Sözbilir, şöyle devam etti:


"Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var. Bunlar 5,5 büyüklüğünün üzerinde depremler üretebilir. Hemen hemen her ilimizde fay var. Yeni yapılan bilimsel çalışmalar yeni fayların olduğunu da ortaya çıkarıyor. Faylarımız sürekli artacak, hiçbir zaman azalmayacak. Denizdeki faylar da gündemde. Onların da haritalandırma süreci başlamış durumda. MTA ve ilgili kuruluşlar tarafından yapılıyor. Bilim insanları olarak fayları tanımak için çalışıyoruz."

Prof. Dr. Sözbilir, depreme karşı güvenli yapılar oluşturulması gerektiğini vurguladı. Özellikle 2000 yılı öncesi yapılan binalarda sorunlar bulunduğuna işaret eden Sözbilir, şunları kaydetti:

F_cuqjAXIAABpxr

"Bazı binalar deprem yönetmeliklerine göre, olması gerektiği gibi yapılmamış. Olması gereken yerde yapılmamış, fayların üzerinde, sıvılaşmanın olduğu yerlerde yer alıyor binalarımız. Dolayısıyla onların kentsel dönüşümle yıkılması ve yeniden yapılması uzun süreden beri Türkiye gündeminde. Bina bazında yapı stoku envanteri çıkartılmalı. Binaların depreme karşı dayanımı nasıl, bunu çok iyi ortaya koymak gerekiyor. Bunlarla ilgili yoğun bir çalışma yapılıyor."

Ağrı'da deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu?  (Muhabir AĞRI)

AĞRI COĞRAFİ KONUM

Ağrı ili; Merkez İlçe, Diyadin, Doğubayazıt, Eleşkirt, Hamur, Patnos, Taşlıçay ve Tutak olmak üzere toplam 8 ilçeden oluşmaktadır. 11.099 km²’lik yüzölçümüne sahip ilimiz ülkemiz topraklarının yaklaşık % 1,4’lük bölümünü kaplamakta olup, yüzölçümü büyüklüğü bakımından Türkiye’de 26. sırada yer almaktadır. Yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi Doğubayazıt ve en küçük ilçesi Taşlıçay’dır.

64103d9a86b245401c3cae43

AĞRI DEPREM BÖLGESİ Mİ FAY HATTI GEÇİYOR MU?

Ağrı ili bulunduğu jeolojik konum ve taşıdığı jeomorfolojik özellikleri itibariyle tarihsel ve aletsel dönemlerde büyük afetlere maruz kalmıştır. İlde en sık yaşanan afetler sırayla heyelan, su baskını, kaya düşmesi, çığ, deprem şeklinde sıralanmaktadır.

64103de986b245401c3cae48

Ağrı il merkezi ve bağlı ilçeler depremsellik açısından deprem kuşağında yer almakta olup Erciş Fayı, Erzurum Fayı, Malazgirt Fayı, Eleşkirt ovasının kuzeyini boydan boya geçen Kağızman Fayı, ovanın güneyinden geçen Tutak Fayı, devamında Çaldıran Faylarının etkisinde kalmaktadır.

47c14cdb-63c0-4d2e-9a73-7a4a2ca80f3b

Ağrı ili ve dolaylarında tarihsel dönemde meydana gelen depremler incelendiğinde; magnitüd değeri 7.9 olan en büyük depremin 1939 yılı Erzincan depremi olduğu görülmektedir. Bu deprem çevre illerde kuvvetli şekilde hissedilmiş ve can ve mal kaybına neden olmuştur. Yakın tarihlerde meydana gelen ve magnitüdü 7.2 olan Van depremi ise ilimiz ve çevre illerden hissedilmiş olup can ve mal kayıplarına neden olmuştur.

Tarihsel dönemle il genelinde 1900 den günümüze; 5 adet hasar yapıcı deprem meydana gelmiş olup bunların en büyüğü ve en fazla can ve mal kaybına neden olanı 2004 yılında merkez üssü Doğubayazıt ilçesi olan 5.1 büyüklüğünde meydana gelen depremdir. Yaşanan bu depremde konutların kerpiç türünde yapılmış olması sebebiyle çok sayıda can ve mal kaybına neden olmuş olup 18 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Genel olarak il genelinde meydana gelen depremlerin 4 büyüklüğünde olduğu ve çoğunluğunun güncel tektonik olarak aktif olan bölgelerde oluştuğu görülmektedir.

Editör: Muhabir Ağrı