Parmak boyası nedir, nasıl oy kullanılır, ne anlama gelir? - 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı seçimi için hazırlıklar hızlandı. Seçim çalışmaları başlarken İYİ Parti’nin seçimde 'Parmak boyası uygulansın' talebinin de karara bağlandığı bildirildi. Parmak boyası uygulamasının gündeme gelmesi ile birlikte pek çok vatandaş ve ilk kez  oy kullanacak olanlae ''Seçimlerde parmak boyası nedir, ne anlama gelir?'' sorularına yanıt aramaya başladı. 

YSK, 'PARMAK BOYASI' UYGULAMA TALEBİNİ KARARA BAĞLADI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK)  İYİ Parti’nin seçimler için oy kullanan her vatandaşa parmak boyası uygulanması talep etti.  YSK, İYİ Parti'nin bu talebini değerlendirdi ve bir karara bağladı. Buna göre YSK, konuyla ilgili yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, işlem yapılmasına yer olmadığına karar verdi. 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde parmak boyası uygulamasının yapılmayacağı kaydedildi.

SEÇİMLERDE PARMAK BOYASI HANGŞ TARİHTE KALDIRILDI?

22 Temmuz seçimlerinde kullanılmak üzere toplam 180 bin şişe mürekkep sipariş edildi. 42 milyon 533 bin 41 kayıtlı seçmen için sipariş edilen 20 santilitrelik bir şişe mürekkep ortalama 236 kişinin parmağını boyayabiliyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun 2008’de aldığı bir kararla kaldırılan parmak boyama uygulaması, 29 Mart 2009 tarihinde gerçekleşen yerel seçimlerden itibaren de kullanılmadı.

SEÇİMLERDE KULLANILAN PARMAK BOYASI NEDİR?

Parmak boyaları seçimlerde bir seçmenin oy kullandığın kanıtı olarak kullanılmaktadır. T.C kimlik numarası ile yapılan adrese dayalı sistem sayesinde bir kişinin ancak bir oy kullanabileceğini, bu nedenle mükerrer oy olmayacağı anlamına gelmektedir. Seçimlerde hile yapıldığı, sandıklarda oy çalındığı, listelerde usulsüzlükler olduğu gibi iddiaların ortaya çıkmaması için uygulananan parmak boyma uygulaması, önümüzdeki seçimlerde uygulanmayacaktır.

Editör: Muhabir Ağrı