Halil Konakçı kimdir? Kaç yaşında ve nereli?

1980 yılında İzmir'de doğan Halil Konakçı Diyanet İşleri Başkanlığı'nda imam-hatip olarak görev yapmaktadır.

Halil Konakçı nerede imamlık yapıyor?

Halil Konakçı, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olarak İmam Hatip olarak görevini sürdürmektedir ve şu an Ankara'daki Melike Hatun Camii'nde imamlık yapıyor. Ayrıca Bursa'daki Mihraplı Camisi'nde de vaazlar vermektedir.

Halil Konakçı'nın Hatay hakkındaki sözleri neler?

Sosyal medyanın ve kamuoyunun tepkisini çeken sözleriyle dikkat çeken Halil Konakçı, Cumhuriyet ve laiklik konularını açıkça hedef alması nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştır. Son olarak yaptığı konuşmada, Hatay'ı Arap ve Kürt yerleşimi olarak nitelendirerek ve Hatay'ın Fransa'da kalsaydı senaryosunu gündeme getirerek tartışmalara sebep olmuştur.

Konuşmasında, "Hatay'ın çoğunluğu Arap'tır. Kürt ve Arap kardeşlerimiz orada bulunmaktadır, halen de böyledir. Bu durum geçmişte de aynıydı. 1938 yılına kadar Hatay, Fransız işgali altında kalmıştır. Hatay'ın sınırları içinde mi yoksa dışında mı kalması gerektiği konusu tartışma konusu olmuştur. Ezan yasağı ise 1932 yılında gelmiştir. Fransızlar, Hatay'daki Müslüman köylerinde ve camilerinde ezanı yasaklamamışlardır. Hatay merkezinde ve köylerinde, Fransız işgali altındayken, ezan 'Allahu ekber' diye okunmaya devam etmiştir. Hatay 1938 yılında Türkiye'ye katıldığında, ilk uygulama olarak ezanın yasaklanması gerçekleştirilmiştir. Yani Fransızlar'ın gerçekleştirmediği bir uygulama, bu topraklarda hayata geçirilmiştir." şeklinde ifadeler kullanmıştır.

Halil Konakçı'ya İmam Gök'ten tokat gibi cevap

İstanbul Avcılar Zeynebi Kübra Camisi'nin imamı Muhammed Ali Gök, bugün Cuma hutbesinde Halil Konakçı'ya karşılık verdi. Gök, "Hatay Türk toprağıdır" ifadesini kullanarak şunları dile getirdi:

"Üzücü bir duruma şahit olduk. Adıyla din adamı olduğu iddia edilen bir kişi, gerçekten öyle mi bilemiyorum. Söylediği cümleler şunlardı: 'Hatay Türk toprağı değildir. Hatay Arap toprağıdır. Fransızların denetimindeyken daha iyi bir durumdaymış. Hatay, Türk topraklarına katıldıktan sonra ezan yasaklandı.' Gibi mantıksız ifadelerle anlamsız açıklamalarda bulundu.

Tarihi 'Keşke Yunanlar kazansaydı' şeklinde yorumlayanlardan öğrenirseniz böyle sonuçlar doğar.
Bizim görüşümüz kesin ve net: Hatay, Türk toprağıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin egemen olduğu topraklardandır. Bu devlete ait bir karış toprağa 'aslında şunların toprağıdır' demek, ne kimsenin haddine ne de hakkına sığar.

Kimse Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin topraklarına göz dikemez."

İmam Gök, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise, "Hatay Türk toprağıdır. Bu konuda duruşumuz nettir. Hatay, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kişisel bir meselesidir. Atatürk'ün meselesi bizim meselemizdir" ifadelerine yer verdi.

Editör: Muhabir Ağrı