Rudaw Tv'nin Ağrı'da yaptığı röportaj.(RUDAW TV ÖZEL HABER)

Ağrı’da artan yoksulluk, istihdam imkanlarının kıtlığı ve değişik nedenlerle 18 yaşını dolduran gençler Amerika ve Kanada’ya göç ediyor. İstatistiklere göre Türkiye’de “en yoksul” kentlerin başında gelen Ağrı, uzun zamandır göç veriyor. Birçok köyde ise genç nüfus artık neredeyse yok denecek kadar azaldı.

Ağrı şehir merkezinde kocaman yazı ile “Seni Seviyorum Ağrı” diye yazıyor. Bir kenti sevmenin ölçüleri nelerdir elbette bu araştırma konusu ama Ağrı’da tersine bir durum söz konusu. Kentte son bir yılda yaklaşık 50 bin gencin anavatanlarını terk ettiği belirtiliyor. Göçün sebeplerine ve sonuçlarına bakıldığında ise, kente olsan sevgi söylemi biraz söylemde kalıyor.

Ağrı’da 18 yaşını doldurmuş gençlerin çoğu Amerika Birleşik Devletleri, Kanada veya Avrupa’ya  göç ediyor.

Rûdaw, göçün nedenleri mikrofon uzattığı Ağrılı gençlere sordu.

H.A isimli genç, “Türkiye’de hayat yok, öğrenciler mağdur, ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Bu yüzden gençlerimiz yabancı ülkelere gidiyor. Çünkü oralarda ekonomik durum iyi, hayat pahalı değil, öğrenciler iyi geçinebiliyor” dedi.

19 yaşındaki A, gelecek planı ile ilgili ise, “Elimden gelse başımı alıp giderim” diye konuştu.

Ağrı Genç İşadamları Derneği verilerine göre son bir yılda 50 bin genç kenti terk etti. Birçok köyde ise genç nüfus artık neredeyse yok denecek kadar azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ağrı doğurganlık oranının en yüksek olduğu ilk beş kentten biri. Ancak buna rağmen şehir en çok göç veren kentlerin başında geliyor.

Rûdaw’a konuşan diğer bir genç, “Çok kişi gidiyor. Benim amca ve kuzenlerim de gitti. Türkiye’de ekonomi çok kötü, batmış. Ben de önümüzdeki yıl gideceğim zaten, burada geçim olmuyor” dedi.

Ağrı’nın mevcut nüfusu 524 bin civarında. İstatistiklere göre Ağrı dışında yaşayan Ağrılıların sayısı 1 milyon 150 bini aşıyor. TÜİK’e göre Ağrı 81 il içinde ekonomik  kalkınma açısından 80’inci sırada.

Rûdaw’a konuşan diğer bir Ağrılı genç de, “Böyle devam ederse şehirde kimse kalmaz. Gençler çalışsa da bir şey kazanamıyor, o yüzden yurt dışına gitmeyi tercih ediyor. Ben şu an dil öğreniyorum. Dil öğrenip gideceğim” diye konuştu.

Finans, endüstri, yatırım ve pazarlama ağırlıklı konular içeren dünyaca ünlü Forbes dergisi, Türkiye'nin en yaşanabilir kentlerini sıraladı. Listenin sonunda Muş, Şırnak, Hakkâri, Siirt ve Bitlis’in ardından 32,44 Genel Endeks Puanı ile Ağrı geliyor.

Ancak tabi her şeye rağmen doğduğu toprakları terk etmek istemeyenler de var.

Rûdaw’a konuşan diğer bir genç de, “Burası benim vatanım, aç kalsam da gitmem. Ama benim akrabalarım gitti. Kimi ekonomik nedenlerle, kimi devlet korkusundan gitti. Gidenlerin çoğu da Kürt partinin seçmenleri” dedi.

Editör: Muhabir Ağrı