Diş Ağrısı Sebepleri Nelerdir

Diş ağrısı sebepleri pek çok farklı nedene bağlı oluşabilir. Diş ağrısı, insan yaşamının hemen her döneminde karşılaştığı önemli bir problemdir. Genellikle ağrı kesicilerle ve farklı yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılan diş ağrıları, hekime başvurulması geciktikçe sorunu çok daha büyütecek bir rahatsızlıktır. Özellikle kulaktan dolma bilgilerle diş ağrısının tedavi edilmeye çalışılması, dişte ve dokularda önemli hasarlar oluşmasına sebebiyet vermektedir. Diş ağrısı çok farklı nedenlerden meydana gelebilir. Diş çürümesi akla ilk gelen nedenlerden biridir. Bunun yanı sıra diş minesinde aşınma, herhangi bir darbe nedeniyle dişte kırık oluşması, diş eti iltihabı ve yirmi yaş dişleri de diş ağrısının başlıca sebepleri arasında yer alır. Diş ağrıları ilk başlarda hastalar tarafından çok önemsenmezler. Ağrı dayanılmayacak bir hal alana kadar ağrı kesicilerle çözüm aranmaya çalışılır. Fakat ağrının kaynağı tedavi edilmeden kesin bir sonuca ulaşılamaz. Ayrıca bilinçsiz bir şekilde kullanılan ağrı kesiciler insan sağlığına genel anlamda da zarar verir. Bu nedenle diş ağrıları önemsenmeli ve en kısa sürede bir uzmana başvurulmalıdır.

İlgili Link: Diş Fırçalama Teknikleri

Diş ağrısı Sebepleri İncelediğimizde Psikolojik ve fiziksel birçok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkan diş ağrılarının genel sebepleri şöyledir ;

  • Diş eti hastalıkları

  • Diş çürümesiyle oluşan apseler

  • Diş minesinin aşınması

  • Ağız ve diş sağlığına gereken önemin verilmemesi

  • Yirmilik ( gömülü) dişler

  • Sinüzit dişlerde ağrıyı oluşturan temel sebepler arasında yer almaktadır.


Diş ağrılarının en önemli sebebi, dişlerde oluşan çürüklerdir. Diş ağrısı ile doktor kontrolüne gelen hastaların neredeyse %95 ‘i çürükler sebebiyle meydana gelen ağrılardan şikâyetçi olmaktadır. Diş çürümelerinin altında yatan temel etken ise, ağız ve diş sağlığına gereken önemin verilmemesi veya kötü hijyen alışkanlıklarıdır.

İlgili Link: Ağız ve Diş Sağlığı

Beslenme bozuklukları, aşırı şekerli ve unlu besin tüketimi diş etrafında asit oluşumuna sebebiyet verir. Oluşan asit zamanla dişin koruyucu tabakası olan mineyi zayıflatarak çürüklerin oluşmasına ve şiddetli ağrıların başlamasına sebep olur. Diş ağrılarına apseli durumların eşlik ettiği hallerde, zonklama şeklinde devam eden ağrılar dayanılmaz bir hal alır. Bu tür durumlarda diş ağrısını hafifletmek adına yapılan hatalı tedaviler, dişte soğuk-sıcak hassasiyeti oluşturarak dişlerin kırılmasına sebebiyet verebilir.

Diş ağrıları dayanılmaz bir hale dönüşmeden bir diş doktoruna gitmek ve tıbbi usullerle tedaviye başlamak gereklidir. Erken tedavi bazı büyük sorunların önüne geçerek hastayı diş kayıplarından korur ve diş kaybı sebebiyle oluşabilecek estetik kaygılar önlenir.

En Yaygın Neden Diş Çürükleri

Diş ağrısı nedenleri arasında en yaygın olan diş çürüğüdür. İçinde bulunulan toplumun yüzde doksan altı gibi büyük bir bölümünde diş çürükleriyle karşılaşılmaktadır. Diş çürüğünün başlıca nedeniyse eksik olan ağız hijyenidir. Ağız hijyeninin hiç sağlanmaması ya da sağlanan hijyenin yetersiz olması diş çürüğüne, diş çürüğü de oldukça şiddetli diş ağrılarına neden olur.

Diş Minesinin Aşınması

Diş minesi hem diş için hem de dişin içerideki yapısı için koruyucu görevi görür. Diş minesi aşındığı zaman beklenilen koruma gerçekleşmez ve bu da oldukça şiddetli diş ağrılarına neden olabilir. Diş minesi oldukça sert bir yapıya sahiptir. Ancak birtakım fiziksel veya kimyasal faktörlerden dolayı zarar görmesi muhtemeldir. Özellikle sert kabuklu yiyecekler ve asitli içecekler diş minesinin zarar görmesine neden olurlar. Diş minesi aşındığında kişilerde sıcak-soğuk hassasiyeti ve diş ağrıları meydana gelebilir.

İltihaplar ve Gömülü Dişler

Diş ağrılarının en bilindik nedenlerinden biri de diş eti iltihaplarıdır. Diş ve dişeti etrafında oluşan bakteri plağı toksin oluşumuna neden olur ve dişeti dokusu oluşan bu toksinlerden zarar görmeye başlar. Bunun sonucunda da dişeti iltihabı meydana gelir. Eğer ağız bakımı yeteri kadar sağlanamazsa dişeti sorunlarıyla ve diş ağrılarıyla karşı karşıya kalınabilir. Kişiler ağız bakımlarına gereken özeni göstermeli, bu sayede tartar ve plak oluşumunun önüne geçilmelidir.

Editör: Muhabir Ağrı