Akut ve kronik olmak üzere iki tipi bulunan apandisit belirtileri arasında en yaygın olanı karnın sağ alt kısmına elle bastırıldığında bıçak saplaması şeklinde hissedilen keskin ağrıdır. Apandisit, apendiks adı verilen körbarsağın iltihaplanmasıdır. Apendiks, ince bağırsak ile kalın bağırsağın birleştikleri bölgede, kalın bağırsağın uzantısı olan ve bir eldiven parmağı şeklinde bir organdır.

Apandisit, körbağırsak üzerinde apandisin iltihaplanmasıdır. İltihaplı apandisin kesilip çıkarılmasıyla tedavi edilir. Apandisitin belirtileri, sürekli ve yaygın karın ağrısı , iştahsızlık ve dışkılama dürtüsüdür. Ağrı altı sekiz saat sonra karnın sağ alt kadranına geçer.

Apandisit En Temel Belirtileri Nelerdir?

Apandisitin en temel belirtisi karın ağrısı, kusma ve iştahsızlıktır. Ağrı, ilk başta göbek çevresinde daha sonra karnın sağ alt bölgesine yerleşir. Kişi, sürekli hissetiği ağrı giderek artar. İştah kaybolur ve bir çok kişi de kusma da görülür. Ateş ilerlemiş apandisiti olan kişilerde görülür. Bu durum "patlamış apandisit" olarak bilinen, yani iltihabın karın içine yayılması ile birlikte ortaya çıkar.

Apandisit vücudumuzun neresindedir ?

Apandisit körbağırsağın solucana benzeyen uzantısıdır ve 7.5 cm. ile 12,5 cm. uzunlukta, karnın sağ kısmında ve kalın bağırsak başlangıcının altındadır.

Apandisin Nedenleri ve Ortaya Çıkışı

İçi boş, kanal şeklinde dar bir yapıda olan apandisite birçok mikroorganizma yaşar. Bunlar bağırsakta da yaşayan mikroplardır. Apandisin içi, safra taşı ya da dışkı gibi nedenlerle tıkandığında, kalın bağırsakla olan bağlantısı zayıflar. Bu durumda orada bulunan mikroplar hastalık yapıcı özellik kazanır. Bu durumda iltihap oluşmaya başlar. Mikropların birikmesi ve iltihap oluşması nedeniyle apandiste basınç artar, çürüme başlar ve sonunda apandis patlar.

Apandis, aynı bademcikte olduğu gibi lenf dokularının şişmesiden dolayıda tıkanır. Ama iltihaplı apandislerin çok az bir kısmında apandis kanalının tıkanmasının nedeni olarak belirtilmektedir.

Apandisit hastalığı nedir ?

Apandisit, apandisitin etrafının iltihabıdır. Etrafına yayılan iltihaplanma bütü jtı bünyeye bulaşır. Kötü iltihaplanma hallerinde apandisit iltihapla dolabilir.

Apandisit Tedavisi

Apandisit, tedavisi çok kolay olan bir hastalıktır. İlaçla yapılan tedavi veya antibiyotiklerle tedavi, apandisin iyileşmesini sağlamaz. Apandis, antibiyotiğin zor ulaşabileceği bir olduğundan dolayı kesin tedavi için ameliyat olmak şarttır. Kolay bir ameliyat olan apandisit ameliyatı yaklaşık 30 - 40 dakika sürer ve hasta 1 gün içinde taburcu edilir.

Apandisit Hastası Ne Zaman Ameliyat Olmalıdır?

Tehlikeli bir hastalık olan apandisit ölüme de yol açabildiğinden hasta olan kişi hemen ameliyat edilmelidir. Apandisit belirtilerinin ağırlaşmasını beklemeden yapılan bu ameliyat, tanının yanlış konmasına neden olabilir. Ameliyat sırasında apandis şayet sağlam dahi olsa, apandisitin çıkarılmasında yarar vardır.

Apandisitten dolayı ağrının şiddetlenmesi ve bu durumun karın zarı iltihabına neden olduğu durumlarda öncelikle hastanın genel sağlık durumu kontrol altına alınır. Fakat çocuklarda böyle bir durum söz konusu ise ameliyat edilmesi gerekmektedir.

Bazen apandis bir zarla çevrilir ve iltihap karın içine yayılmaz, bu durumda hemen ameliyat yapılmaz. Hastanede gözetim altında tutulan hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır. Şayet durum düzeltilemezse hasta apandisit ameliyatına alınır. Apandisiti olan kişilerin kendi başlarına ağrı kesici kullanmamaları gerekir. İlaç için bir doktora başvurmaları gerekiyor. Yapılan tedavilerde ağrıları geçmeyen apandisiti olan kişinin muhakkak doktora başvurması gerekiyor. Çünkü başka hastalıklar da olabilir.

Apandisit neden ileri gelir ?

Apandisit bakterilerden ileri gelen iltihapları veya sertleşmiş bir cerahat parçasının apandisite kan akımını durdurmasından ve buradaki kan damarlarınım tıkanmasından ileri gelebilir.

Apandisit hastalığı ne kadar yaygındır ?

Antibiyotik çağından önce karın bölgesindeki ameliyatların en yaygın olanlarından biri apandisitti. Bugün apandisit halleri çok daha az görülmektedir. Apandisite genellikle 20, 30 ve 40 yaşlarındaki insanlarda rastlanılır. Çocuk ve gençlerde de apandisit olabilir. Üç yaşından daha küçük çocuklarda ise nadiren rastlanılmaktadır.

Apandisit vakaları azalmakta mıdır ?

Evet, Günümüzde, yirmi otuz yıl öncesine göre apandisit vakalarına çok daha az rastlanmaktadır.

Apandisit meyve çekirdekleri veya çiklet gibi cisimlerin yutulmasından ileri gelebilir mi ?

Hayır.

Apandisit Neden Olur?

Apendikste oluşan herhangi bir tıkanıklık bakterilerin organ içinde çoğalmasına neden olur. Tıkanıklık nedeniyle basınç artışı meydana gelir ve kan damarları sıkışır. Sıkışan bu damarlar kan akışına engel olarak kangrene sebep olabilmektedir. Apendiks kangren nedeniyle koparsa kalın bağırsaktaki dışkı karın bölgesini doldurabilir. Enfekte olan apendiks sızdırma yaparsa apse oluşturur.

  • Midede tam olarak sindirilemeyen nar çekirdeği, limon çekirdeği gibi besin artıklarının ince bağırsaktan kalın bağırsağa geçerken apendikse kaçması
  • Sindirim sistemi iltihapları nedeniyle apendiks ağzındaki lenf bezlerinde şişme ve karna alınan darbeler sonucunda apendiksin tıkanması
  • Chrons, Ülser ve ülseratif kolit hastalığı
  • Tümörler
  • Bağırsak kurtları, solucanları ve parazitleri
  • Genetik Yatkınlık
  • Bakteriyel enfeksiyonlar, bağırsak enfeksiyonları
  • Virüs, mantar ve diğer mikroorganizmalar da apendiks dokusuna zarar vererek iltihaplanmaya neden olabilir.
Editör: Muhabir Ağrı